spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Etusivu arrow Blogi - kaikki artikkelit
Blogi kaikista aihepiireistä
Kuvanveistäjä ja äijäjoogi Harri Kosonen Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Keke   
13.04.2009

Kuvanveistäjä ja äijäjoogi Harri Kososen veistoksia

ajaton
Ajaton

ajaton_1
Ajaton

myrskynsilma
Myrskynsilmä

myrskynsilma_1
Myrskynsilmä

Kuvanveistäjä ja äijäjoogi Harri Kosonen www.harrikosonen.com s-posti  Tämä sähköpostiosoite on suojattu roskapostia vastaan, aseta javascripttuki päälle nähdäksesi osoitteen.

Viimeksi päivitetty ( 14.04.2009 )
 
Joogien omat sivut Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Keke   
04.04.2009
Joogien omat sivut avattu. Tänne voivat äijäjoogin ja joogit miehet naiset lähettää omat juttunsa joogasta elämästä mistä aihepiiristä tahansa joogi haluaa puhua muille. Tervetuloa tekemään Joogien omat jutut palstaa.
 
Runo Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Keke   
04.04.2009

roskaposti

On elämämme harhaa
se vie meiltä vuodet parhaat
kun innoissamme uurastamme
ja uraa loistavaa vain rakennamme
keräämme näin glooriaa
ja sydämemme rusinaksi näivettyy
kun makeuttamme toistamme
ja lapsen ilon poistamme

Kuva ja runo: Joogi

Lähetä julkaistavat juttusi / kuvasi joogi Veikko Tarvaiselle viestikaavake tai veikko.tarvainen (at) kaapeli.fi .

Viimeksi päivitetty ( 07.04.2009 )
 
Minun mestarini: Misse ja Pelle Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Veikko Tarvainen   
29.03.2009

Minun mestarini: Misse ja Pelle

- Kuinka kissaguruni opastavat joogan ja elämän polun potrempaa poljentoa
 
Joogasta ja joogasta ja elämästä on monenlaisia käsityksiä ja uskomuksia. Minulle jooga merkitsee ennen kaikkea elämän laadun  konkreettista kohentamista fyysis-psyykkisten harjoitusten avulla.

Monilla joogasuuntauksilla on omat oikeaoppiset gurunsa.

Pelle ja Misse ovat minun guruni. Pelle on tumma, roteva mutta ylen notkea, taiturimaisesti kapealla kylpyammeen reunalla tasapainoileva joogi. Misse on söpö, harmaanvalkoinen valkotassu, pulskahko mutta norja  yogitar.

Mestarin kauneus on täydellistä, koska mestari ei tajua kauneuttaan.

Mestari miellyttää melkein kaikkia, koska mestari ei pyri miellyttämään. Paitsi jos hän haluaa hyväilyjä tai murkinaa. Hän vain on - ja kehrää.

Ihailen päivittäin kissojen jäntevää, sulokasta ja arvokasta liikkumista. Kunnioitan niiden spontaanisuutta ja säännöllisten joogaharjoitusten itsekuria. Pellellä oli tapana kesken unien kohota tassuilleen ja tehdä linkkuveitsimäisen kupera kissa-asana, joka jälkeen se laskeutui toisinpäin  kerälle ja jatkoi makoisia meditaatioitaan.  Kissan savasana, jonka monista vaihtoehdoista tunnetuin lienee rentoutumiskehrä, on täydellisen rento ja valpas. Mestari meditoi myös käpälät kohti kattoa kohotettuina.

Ilosofia

Arvostan kattien konkreettista elämänfilosofiaa. Ne osaavat nauttia päivän pienistä suurista seikoista: korvantaustan kutittamisesta, turkin silittämisestä, lämpimässä lekoilusta, kisailusta, kissanmuroista ja eritoten nukkumisesta. Arki on niille alituisen ihmettelyn ja tutkimisen aihe. Miltei aina, kun vedin vessanpöntön, Pelle ryntäsi paikalle, asetti etutassunsa pöntön reunalle ja ihmetteli aina uudestaan ja uudestaan aina yhtä ihastuneena veden pauhua ja solinaa.

Kissat tietävät elämän salaisuuden olevan siinä, ettei mitään salaisuutta ole. ”Valaistumisen salaisuus on, että syöt, kun olet nälkäinen ja nukut, kun olet väsynyt.”
 
Joogikissa ei opeta puheen vaan praksiksen, käyttäytymisen kautta. Hän tietää, että toiminta on ajattelun korkein muoto. Puhumattomuudesta on pari poikkeusta: jos ruokakippo on tyhjä, jos silittäminen unohtuu, tai jos vahingossa astun mestarin hännälle. Ärähdyksen tai parahduksen jälkeen kaikki on täydellisesti unohdettu ja anteeksi annettu.

Kissajoogit noudattavat samuraiden elämänohjetta: ”Vihainen mies kukistaa itsensä niin taistelussa kuin elämässäkin.”

Mestarikissa on vihainen vain tarpeen vaatiessä. Hetken. Sitten se nukkuu.

Koska kissat ovat suuria elämäntaiteilijoita, ne kannattavat Pablo Picasson  näkemystä tietotekniikasta: ”Tietokoneet ovat hyödyttömiä. Ne pystyvät antamaan vain vastauksia.” Kissojen valaistumisen aste on astetta korkeampi. Ne eivät paljon edes kysymyksiä tarvitse.

Mestari ei esitä olevansa täydellinen. Koska hän ei tavoittele täydellisyyttä, hän on melkein täydellinen. Se on yksi hänen tärkeimpiä sanattomia opetuksiaan. Mestari elää tässä ja nyt. Mestari myös mokaa. Muta hän unohtaa sen nopeasti. Pitäisi keksiä sattuvampi sana mestarin tilalle, koska se on lastattu yli-inhimillisillä odotuksilla. Myös mestari on maallinen.

Tassuillaan ja päällään seisominen

Joskus aiemmin väsytin itseäni pitkillä väkevillä joogaharjoituksilla. Kun ryhdyin seuraamaan gurujeni viitoittamaa valaistumisen pienten askelten polkua, aloin kissamaisesti tehdä päivittäin useampia lyhyitä harjoituksia. Elämäni poljento piristyi psyykkisesti ja fyysisesti.

Jooga on todennäköisesti saanut alkunsa eläinten liikkeiden jäljittelystä. Joogit kaiketi keksivät, että eläinten elinvoiman yksi salaisuus on säännöllinen venyttely ja rentoutuminen. Miksi muuten monella joogaliikkeellä olisi eläimen nimi: kissa, kameli, kaalimato, kotka, kobra, koira, riikinkukko, perhonen, delfiini, leijona…

Erään näkemyksen mukaan joogaa on kaikki, mikä tehdään keskittyneesti, tässä ja nyt – esimerkiksi tiskaaminen. Kun oppilas kysyi mestarilta, mikä on elämän tarkoitus, viisas vastaa zen-tarinassa: ”Pese astiasi!”

Mestarit nuolevat tassunsa joka päivä.

Kun eräs nuori jooga-oppilas sanoi haluavansa oppia nopeasti päälläseisonnan, vanhempi vastasi: ”Meidän joogaihmisten tavoitteena on opetella seisomaan omilla jaloillamme.” Mestarikissat eivät seiso päällään, mutta kaikki tarpeelliset asanat ne tekevät.

Jouduin saattamaan Pelleä viimeisellä matkalla. Mestarin oli mentävä, koska tassut eivät enää kantaneet ruokakipolle. Vaikka tiedän, etten tiedä, mitä tuntemuksia sen syvyyksissä liikkui viimeisellä taksimatkalla, luulen sen aavistaneen ja hyväksyneen eläimen viisaudella armollisen lopun lähestymisen. Pelle käyttäytyi pirssissä poikkeuksellisesti melkein täysin stoalaisen tyynesti. Väsyneen uteliaana se katseli maisemia. Siinä on henkisen joogan kaunis kuva: hyväksy se, mille et mitään voi.

Veikko Tarvainen

Viimeksi päivitetty ( 29.03.2009 )
 
Kaksossisaret joogaavat Joogatuvalla Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Veikko Tarvainen   
29.03.2009

Viime keväänä Anneli Wikman näki Lauttasaari-lehdessä ilmoituksen Aleksanterin teatterissa kokoontuvasta joogaryhmästä. Hän päätti kokeilla keveitä joogavenytyksiä yhdessä sisarensa Irmeli Fabriciuksen kanssa.  Kaksossisarten uusi harrastus on nyt kestänyt reilun vuoden.  Jooga on tehnyt heille hyvää monin tavoin.

- Edellisenä vuonna kävimme seniorivesijumpassa Ruholahdessa, mutta emme päässeet sinne enää jatkoon. Siinä oli yksi syy, miksi päätimme kokeilla joogaa, kertoo Anneli Wikmann.

Anneli  Wikmann on asunut Lauttasaaressa 25 vuotta. Hän oli viimeksi töissä osastonhoitajana Kivelän kroonikkosairaalassa Lauttasaaressa. Irmeli Fabricius työskenteli pitkään ulkomailla Ulkoministeriön palveluksessa, myös ulkomailla, muun muassa Romaniassa, Ranskassa ja USA:ssa.

 - Aleksanterin teatteri on meille hyvä kohtauspaikka. Kun minä asun Töölössä  ja Anneli Lauttasaaressa, niin teatteri on sopivasti puolivälissä. Tämä on meille myös mukava tapa tavata toisemme.

- Aleksanterin teatterissa on mukava käydä senkin takia, kun lapsena haaveilin balettitanssijan urasta. Nyt sitten pääsin vanhan oopperataloon. Aikanaan kävimme täällä oopperassa ja balettiesityksissä. Tämä on hieno ympäristö, hymyilee Irmeli.

Annelilla ja Irmelillä on paljon yhteisiä ajatuksia ja kokemuksia liikunnasta yleensä joogasta erityisesti:

- Olemme käynet myös seniorijumpassa. Toisille se sopii, toisille ei. Se oli meille vähän liian levotonta, vähän liian nopeaa. 

- Olemme ulkoilmaihmisiä. Me pyöräilemme, ja heti kun on mahdollista, lähdemme hiihtämään jäälle Lauttasaaren edustalle tai Laaksoon ja harrastamme myös vesijuoksua.

Jooga vähentää kipuja ja kolotuksia

- Joogan aloittamisen jälkeen niska-hartiaseudun säryt ovat mielestämme vähentyneet.

- Jooga ei ole vain venytyksiä, verenkieron ja hengityksen parantamista, vaan se on myös rentoutumista. Joogan rauhallisuus miellyttää
minua. Tämä on meille sopivan kevyttä ja erikoisesti meitä miellyttää, että liikkeet voi tehdä omien kykyjensä mukaan ja omassa tahdissa.  

- Kun joogassa keskitytään omaan kehoon, ajatellaan lihasta, jota venytetään, se on hyväksi venytykselle, lihakselle ja  mielelle. Keskittyminen on tärkeä asia, jota voi oppia lisää.

- Joogan hengitysharjoitukset ovat tehokkaita. Kun harjoittelee parempaa hengittämistä, niin veri kiertää paremmin ja hapenottokyky paranee, ajattelee Anneli.

- Tasapaino- ja koordinaatioharjoitukset ovat hyviä, vaikka ovatkin vähän vaikeita. Kyllä kannattaisi harjoitella kotona enemmän, kun kohta tulee taas liukkaat kelit, miettii Irmeli.

Veikko Tarvainen

RYHMÄ ON SIIRTYNYT JOOGATUVALLE.
Katso: www.joogatupa.fi

Lauttasaari -lehti  Numero 1    3.1.2008 

Viimeksi päivitetty ( 29.03.2009 )
 
Joogan tuhannet Januskasvot Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Veikko Tarvainen   
29.03.2009

Joogaopettaja Riitta Lepoluoto kritisoi (HS 9.10.2006) sitä, että jooga joissain tutkimuksissa luetaan uskonnoksi. Lepoluoto on sekä oikeassa että väärässä.

Joillekin jooga on uskonto, joillekin se on puhtaasti fyysinen harjoitus. Joillekin se on kumpaakin. Joillekin jooga on ei-uskonnollinen henkinen tai psyykkinen tie ilman fyysistä harjoitusta tai sitten fyysinen harjoitus voi liittyä hyvin läheisesti henkiseen tai psyykkiseen tiehen. 

On myös niin, että joillekin ihmisille värikäs intialainen mytologia on enemmän tai vähemmän kaavamainen uskonto ja joillekin se on ihmisen ja kulttuurin vertauskuvallisen hahmottamisen apuväline.

Niin fyysisesti kuin henkisesti on olemassa hyvin monenlaista joogaa. Sana jooga voi tarkoittaa melkein mitä tahansa. Se olisi hyvä myöntää. Parasta olisi aina jotenkin täsmentää, mistä joogasta puhutaan: fyysisestä joogasta, uskonnollisesta joogasta, ei-uskonnollisesta henkisestä joogasta vai jostain muusta.

Tuhansia vuosia vanha jooga kehittyy ja muuntuu koko ajan. Yksi viimeisistä täsmennyksistä on äijäjooga, miehille tarkoitettu melko kevyt fyysinen jooga. Se ei ole uskonto. Emme usko Äijä-Ylijumalaan.

Veikko Tarvainen
Äijäjoogaohjaaja

 
<< Alkuun < Edellinen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Seuraava > Loppuun >>

Tulokset 21 - 30 / 82
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB