spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Etusivu arrow Jutut / Artikkelit arrow Jutut arrow Äijäjoogit kertovat - Jokaisella äijäjoogilla on tarina kerrottavana
Äijäjoogit kertovat - Jokaisella äijäjoogilla on tarina kerrottavana Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Veikko Tarvainen   
23.04.2008
"Äijä lähti kesäaamuna kulkemaan luonnossa ja ajan kuluksi sekä itsensä virkistykseksi pani joogaksi." -Risto
Kuva ja teksti: Risto Saarinen

"Joo, alussa oli vaikeuksia pysyä eteentaivutuksessa eli kun taivutetaan ensin taakse ja siitä vaiheitttain syvemmälle eteen ja lopuksi jäädään pää alaspäin 'lepoasentoon'. Hengitys oli vaikeaa, päätä alkoi kuumottaa ja takareisiä polttaa vaikka kuinka polvia koukisti. Mutta joogaryhmässä ja keran viikossa kotona tehtynä on siitä tullut lepoasento ehkei niinkään lihaksille vaan enemminkin mielelle. Samoin on tapahtunut toiselle dynaamiselle lepoasennolle pikkukalalle."   -Marko

"Vaikka jäykkä ruhoni ei kaikkeen taivu, saan silti noista sinne päin tekemistäni liikkeistä juuri sitä, mitä olen tullut hakemaan. Kyllä tämä tästä vielä  notkeutuu!" -Seppo

"Näinkin vaatimattomasta joogaharrastuksesta ON ollut reaalisia vaikutuksia laajemminkin elämään. Esimerkiksi uni ON parempaa ja - ihan tosi - jopa unimaailma on muuttunut sisällöltään rennompaan suuntaan. Ehkä pohjana on sitä, että on oppinut mitään varsinaisesti yrittämättä armahtamaan vähän itseään ja sitäkautta alitajunnassakin vanhat asiat (joiden leikkuutähteistä unet usein muodostuvat) saavat armollisemman ja humoristisemman puolensa."  -55 vuotias mies, joka on elämänsä aikana nähnyt ja "joutunut näkemään" kaikenlaista ja sitten nähnyt niistä kaikenlaisia unia.

"Tsemppiä äijäjoogan kanssa, on hienoa että joogaa lähestytään eri tavoilla, ja tehdään se myös helpommaksi erilaisille ihmisille." -Helsinkiläinen

"Olen jo usemman vuoden miettinyt tätä harrastusta - en joogan vaan venyttelyn vuoksi.  Venyttelyllä pidän selkäkivut kurissa, kun vammautin sen kymmenen vuotta sitten.  Minut sai mukaan helppo mukaantulo: ei kalliita kurssimaksuja vaan kertamaksuperiaatteella kokeilemaan toimiiko tämä vai ei. Toimii!" -Selkä-äijäjoogi

Äijä joogasi Intiassa

Kun äijäjoogi lähtee Intiaan, on selvää, että hän kaipaa notkistelua lomallaankin. Alkuperäinen tarkoitukseni oli etsiä Intiasta joku paikallinen joogaklubi ja tutkia paikallista äijäjoogakulttuuria. Ei tarvinnut, sillä ilokseni havaitsin, että äijäjoogan suosio oli levinnyt joogan kotimaahan Intiaan asti, koska  hotellimme Goalla oli järjestänyt joka arkiaamuksi varhaisen joogatunnin. No, eihän se sitten pelkkää äijäjoogaa ollut, oli siellä muitakin mukana kuin äijiä.
Tietysti rankka kokemus oli aamu-uniselle lomalaiselle herääminen joka aamu jo auringon noustessa, pukea äijäjoogipaita päälle ja valmistautua henkisesti tervehtimään aurinkoa, vaikkei se vielä täydeltä terältä onneksi porottanutkaan. Hiki siinä tuli silti.

Ohjaaja oli nuori ja nätti, mutta tiukkakomentoinen nainen. Ei siinä paljon auttanut miettiä, jaksaako liikkeitä tehdä tai taipuuko johonkin asentoon. Ohjelma eteni alkuverryttelystä melko nopeasti aurinkotervehdyksiin ja moniin erilaisiin melko vaativiinkin asanoihin.  One, two, three, four, five, six, seven kuuluivat komennot eli kunkin asanan oli kestettävä luvunlaskua yleensä seitsemään asti. Mikäli asento oli jollakulla väärä, ohjaaja yleensä keskeytti luvunlaskun ja kävi korjaamassa asennon oikeaksi.  Sen verran ylpeä täytyy olla äijäjoogaopeista, ettei minun asentoa käyty kertaakaan viikon aikana korjaamassa. Riitti korjaavat komennot kuten ” legs straight”. Loppuviikosta ohjelma selkeästi tiukkeni ja asennot alkoivat olla jo todella vaativia.  Asennot vaihtuivat toiseksi hyvin nopeasti ja useimmiten ilman lepotaukoja ja tunnin harjoittelu aamuauringossa sai kyllä  hien pintaan. Lopuksi harjoitus aina päättyi lyhyeen rentoutumiseen, josta noustiin joogaistuntaan ja hierottiin silmät auki eli ei juurikaan poikennut jo aikaisemmin äijäjoogassa oppimastani.

Alkuviikosta seurana oli vain suomalaisia ja englantilaisia naisia, mutta jo toisena päivänä sain puhuttua pari suomalaista äijääkin mukaan. Englantilaisia en sentään pystynyt ylipuhumaan, vaikka kuinka yritin.

Kun aamuisen joogatunnin perään otti ayurveda-yrttihieronnan, kävi nauttimassa intialaisen aamiaisen ja hakeutui uima-altaalle yli 30 asteiseen auringonpaisteeseen lepäilemään, niin täytyy tunnustaa, että olo oli todella henkisesti ja fyysisesti lähellä nirvanaa, eikä sitä ihminen siinä vaiheessa enää paljon muuta tarvitse.
Iltapäivällä olikin sitten aikaa käyskennellä Arabian meren rannalla, istuutua välillä rantahiekalle joogaamaan ja mietiskelemään elämän suuria kysymyksiä auringon laskun aikaan.

Aikansa kutakin ja viikko oli nopeasti ohi. Matkatuliaisina toki löysin samanlaisen joogamaton, jolla olin koko viikon harjoitellut. Margaon kaupungista sen ostin ja maksoin käteisellä tinkimättä pyydetyn hinnan 120 rupia ( n. 2,1 euroa), kun tuntui suomalaisittain kohtuullisen halvalta.

Täytyy sanoa, että jos lomamatka oli muutenkin onnistunut, niin päivittäinen jooga antoi ainakin tälle äijälle siihen vielä huomattavan lisäpanoksen sekä henkisesti että fyysisesti. Suosittelen.
-Ari 

Lähetä oma tarinasi Veikolle - tai kerro se: veikko.tarvainen(at)kaapeli.fi tai soita 040 778 4895. 

Image

Viimeksi päivitetty ( 07.09.2008 )
 
< Edellinen   Seuraava >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB