spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Etusivu arrow Jutut / Artikkelit arrow Jutut arrow Joogan tuhannet Januskasvot
Joogan tuhannet Januskasvot Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Veikko Tarvainen   
29.03.2009

Joogaopettaja Riitta Lepoluoto kritisoi (HS 9.10.2006) sitä, että jooga joissain tutkimuksissa luetaan uskonnoksi. Lepoluoto on sekä oikeassa että väärässä.

Joillekin jooga on uskonto, joillekin se on puhtaasti fyysinen harjoitus. Joillekin se on kumpaakin. Joillekin jooga on ei-uskonnollinen henkinen tai psyykkinen tie ilman fyysistä harjoitusta tai sitten fyysinen harjoitus voi liittyä hyvin läheisesti henkiseen tai psyykkiseen tiehen. 

On myös niin, että joillekin ihmisille värikäs intialainen mytologia on enemmän tai vähemmän kaavamainen uskonto ja joillekin se on ihmisen ja kulttuurin vertauskuvallisen hahmottamisen apuväline.

Niin fyysisesti kuin henkisesti on olemassa hyvin monenlaista joogaa. Sana jooga voi tarkoittaa melkein mitä tahansa. Se olisi hyvä myöntää. Parasta olisi aina jotenkin täsmentää, mistä joogasta puhutaan: fyysisestä joogasta, uskonnollisesta joogasta, ei-uskonnollisesta henkisestä joogasta vai jostain muusta.

Tuhansia vuosia vanha jooga kehittyy ja muuntuu koko ajan. Yksi viimeisistä täsmennyksistä on äijäjooga, miehille tarkoitettu melko kevyt fyysinen jooga. Se ei ole uskonto. Emme usko Äijä-Ylijumalaan.

Veikko Tarvainen
Äijäjoogaohjaaja

 
< Edellinen   Seuraava >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB