spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Etusivu arrow Jutut / Artikkelit arrow Jutut arrow Minun mestarini: Misse ja Pelle
Minun mestarini: Misse ja Pelle Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Veikko Tarvainen   
29.03.2009

Minun mestarini: Misse ja Pelle

- Kuinka kissaguruni opastavat joogan ja elämän polun potrempaa poljentoa
 
Joogasta ja joogasta ja elämästä on monenlaisia käsityksiä ja uskomuksia. Minulle jooga merkitsee ennen kaikkea elämän laadun  konkreettista kohentamista fyysis-psyykkisten harjoitusten avulla.

Monilla joogasuuntauksilla on omat oikeaoppiset gurunsa.

Pelle ja Misse ovat minun guruni. Pelle on tumma, roteva mutta ylen notkea, taiturimaisesti kapealla kylpyammeen reunalla tasapainoileva joogi. Misse on söpö, harmaanvalkoinen valkotassu, pulskahko mutta norja  yogitar.

Mestarin kauneus on täydellistä, koska mestari ei tajua kauneuttaan.

Mestari miellyttää melkein kaikkia, koska mestari ei pyri miellyttämään. Paitsi jos hän haluaa hyväilyjä tai murkinaa. Hän vain on - ja kehrää.

Ihailen päivittäin kissojen jäntevää, sulokasta ja arvokasta liikkumista. Kunnioitan niiden spontaanisuutta ja säännöllisten joogaharjoitusten itsekuria. Pellellä oli tapana kesken unien kohota tassuilleen ja tehdä linkkuveitsimäisen kupera kissa-asana, joka jälkeen se laskeutui toisinpäin  kerälle ja jatkoi makoisia meditaatioitaan.  Kissan savasana, jonka monista vaihtoehdoista tunnetuin lienee rentoutumiskehrä, on täydellisen rento ja valpas. Mestari meditoi myös käpälät kohti kattoa kohotettuina.

Ilosofia

Arvostan kattien konkreettista elämänfilosofiaa. Ne osaavat nauttia päivän pienistä suurista seikoista: korvantaustan kutittamisesta, turkin silittämisestä, lämpimässä lekoilusta, kisailusta, kissanmuroista ja eritoten nukkumisesta. Arki on niille alituisen ihmettelyn ja tutkimisen aihe. Miltei aina, kun vedin vessanpöntön, Pelle ryntäsi paikalle, asetti etutassunsa pöntön reunalle ja ihmetteli aina uudestaan ja uudestaan aina yhtä ihastuneena veden pauhua ja solinaa.

Kissat tietävät elämän salaisuuden olevan siinä, ettei mitään salaisuutta ole. ”Valaistumisen salaisuus on, että syöt, kun olet nälkäinen ja nukut, kun olet väsynyt.”
 
Joogikissa ei opeta puheen vaan praksiksen, käyttäytymisen kautta. Hän tietää, että toiminta on ajattelun korkein muoto. Puhumattomuudesta on pari poikkeusta: jos ruokakippo on tyhjä, jos silittäminen unohtuu, tai jos vahingossa astun mestarin hännälle. Ärähdyksen tai parahduksen jälkeen kaikki on täydellisesti unohdettu ja anteeksi annettu.

Kissajoogit noudattavat samuraiden elämänohjetta: ”Vihainen mies kukistaa itsensä niin taistelussa kuin elämässäkin.”

Mestarikissa on vihainen vain tarpeen vaatiessä. Hetken. Sitten se nukkuu.

Koska kissat ovat suuria elämäntaiteilijoita, ne kannattavat Pablo Picasson  näkemystä tietotekniikasta: ”Tietokoneet ovat hyödyttömiä. Ne pystyvät antamaan vain vastauksia.” Kissojen valaistumisen aste on astetta korkeampi. Ne eivät paljon edes kysymyksiä tarvitse.

Mestari ei esitä olevansa täydellinen. Koska hän ei tavoittele täydellisyyttä, hän on melkein täydellinen. Se on yksi hänen tärkeimpiä sanattomia opetuksiaan. Mestari elää tässä ja nyt. Mestari myös mokaa. Muta hän unohtaa sen nopeasti. Pitäisi keksiä sattuvampi sana mestarin tilalle, koska se on lastattu yli-inhimillisillä odotuksilla. Myös mestari on maallinen.

Tassuillaan ja päällään seisominen

Joskus aiemmin väsytin itseäni pitkillä väkevillä joogaharjoituksilla. Kun ryhdyin seuraamaan gurujeni viitoittamaa valaistumisen pienten askelten polkua, aloin kissamaisesti tehdä päivittäin useampia lyhyitä harjoituksia. Elämäni poljento piristyi psyykkisesti ja fyysisesti.

Jooga on todennäköisesti saanut alkunsa eläinten liikkeiden jäljittelystä. Joogit kaiketi keksivät, että eläinten elinvoiman yksi salaisuus on säännöllinen venyttely ja rentoutuminen. Miksi muuten monella joogaliikkeellä olisi eläimen nimi: kissa, kameli, kaalimato, kotka, kobra, koira, riikinkukko, perhonen, delfiini, leijona…

Erään näkemyksen mukaan joogaa on kaikki, mikä tehdään keskittyneesti, tässä ja nyt – esimerkiksi tiskaaminen. Kun oppilas kysyi mestarilta, mikä on elämän tarkoitus, viisas vastaa zen-tarinassa: ”Pese astiasi!”

Mestarit nuolevat tassunsa joka päivä.

Kun eräs nuori jooga-oppilas sanoi haluavansa oppia nopeasti päälläseisonnan, vanhempi vastasi: ”Meidän joogaihmisten tavoitteena on opetella seisomaan omilla jaloillamme.” Mestarikissat eivät seiso päällään, mutta kaikki tarpeelliset asanat ne tekevät.

Jouduin saattamaan Pelleä viimeisellä matkalla. Mestarin oli mentävä, koska tassut eivät enää kantaneet ruokakipolle. Vaikka tiedän, etten tiedä, mitä tuntemuksia sen syvyyksissä liikkui viimeisellä taksimatkalla, luulen sen aavistaneen ja hyväksyneen eläimen viisaudella armollisen lopun lähestymisen. Pelle käyttäytyi pirssissä poikkeuksellisesti melkein täysin stoalaisen tyynesti. Väsyneen uteliaana se katseli maisemia. Siinä on henkisen joogan kaunis kuva: hyväksy se, mille et mitään voi.

Veikko Tarvainen

Viimeksi päivitetty ( 29.03.2009 )
 
< Edellinen   Seuraava >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB