aijajooga

Äijäjooga – kehonhuoltoa jäykille miehille

Äijäjooga syntyi vuonna 2006 helsinkiläisen joogaohjaaja Veikko Tarvaisen omakohtaisista kokemuksista vastapainona naisvaltaiselle harrastukselle. Piukat joogatrikoot, sirot, akrobaattiset asennot ja mantrojen yhteislaulut jäävät äijäjoogassa naulakkoon. 

Jooga miehille on pikemminkin rautakankien vertaistukiryhmä, johon jokainen saa tulla omana kireänä itsenään. Sormien ei tarvitse yltää lattiaan saati polviin. Äijäjoogassa kuullaankin usein sanonta: ”mitä jäykempi kaveri, sen parempi”.

Miesjoogaajan tarvikelistalle kuuluvat luontainen kyky sisään- ja uloshengitykseen, mukavat verkkarit ja miehekkään rento asenne. Aiempaa kokemusta ei edellytetä eikä ikärajaa ole. Edes sukupuoli ei toimi sisäänpääsyvaatimuksena, sillä äijäjoogassa käy myös naisia. 

Mitä äijäjooga on?

Joogamuotona äijäjooga on lempeä, ja se keskittyy lihasten hitaaseen venyttämiseen ja lihaskunnon tasaiseen vahvistamiseen. Tunti ei ole uskonnollinen tai muulla tavalla mystinen. Kongit eivät soi eivätkä suitsukkeet savua. Äijäjoogassa jokainen tyyli on oikea eikä asana-teknisillä yksityiskohdilla kikkailla. Ohjauksessakaan ei olla turhan pikkutarkkoja. Äijämäisen kilpailuvietin voi suunnata muusta porukasta itseensä – tai unohtaa kokonaan pois matkasta.

Joogan hyödyt miehen keholle ja mielelle

Joogassa prosessi on tärkein, ja vaikka säännöllinen harjoittelu tuo parhaimpia tuloksia, ei harrastusta kannata jättää aloittamatta aikataulujen epäsopivuuden tai sitoumuksen horjumisen vuoksi. Yksi käyntikerta aina silloin tällöin riittää avaamaan pahimpia niska-, selkä- ja hartiajumeja. Äijäjoogassa pökkelömäisinkin keho notkeutuu, voimat kasvavat ja tasapaino paranee. 

Joogan harrastaminen kompensoi arkiliikunnan puutetta, ja moni äijäjoogaa kokeillut on harrastuksen myötä hoksannut millaisessa asennossa aika arjessa pääsääntöisesti kuluu. Älylaitteet, istumatyö ja stressi saavat ryhdin lysähtämään huomaamatta. Myös pää urautuu helposti ikäviin virheasentoihin aiheuttaen kipua ja ärtyisyyttä. 

Jurottamaan ei kuitenkaan tarvitse jäädä. Jooga miehille on hyvä keino hoitaa tahatonta etukenoa ja kumaraa niskaa. Hyvä ryhti saa selän ja olkapäät asettumaan suoraan linjaan sekä rintakehän auki. Äijäjooga pitää pahimmat säryt ja jumit loitolla, ja ryhdistynyt olemus parantaa ajoittain kolhiintunutta itseluottamusta. Joogasta saa voimaa ja inspiraatiota pieniin ja suuriin maailmanvalloitussuunnitelmiin. 

Suosituimmat joogalajit – monia eri muotoja harrastaa 

Joogan aloittamiseen on yhtä monta syytä kuin äijäjoogeja kurssilla, mutta levottomuus ja ahdistus nousevat toistuvasti kärkikolmikkoon. Myös istumatyöstä ja videopeliharrastuksista aiheutuneita epäergonomisia kestojumeja halutaan korjata joogan voimin. Lajina jooga ottaa huomioon niin kehnokuntoiset vasta-alkajat kuin venytyksiä palauttavana treeninä käyttävät lihaskimput. Jokaiselle taito- ja notkeustasolle on omat liikkeensä ja kehittämisen varaa löytyy aina.  

Äijän tie joogamatolle vie yleensä työkaverin, ystävän tai perheenjäsenen suosituksen kautta. Isä saattaa seurata poikansa paljaita jalanjälkiä tai sitten sukkelasti muotoiltu mainos äijäjoogan hyödyistä kolahtaa sisimpään. 

Jos omalla asuinpaikkakunnalla ei ole kuin yksi äijäjooga-ryhmä, on valinta selvä. Kun eri vaihtoja on useampia tai äijäjooga puuttuu kaupungin katalogista kokonaan, ajautuu käsi sukimaan partaa ja otsa kääntyy mietteliääseen kurttuun. Eri joogalajeja on laskutavasta riippuen kymmeniä, mutta yksinkertaisimmillaan joogatyylit voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin.    

Hathajooga

Hathajooga on joogamuodoista tunnetuin ja toimii pohjana muille suuntauksille. Hathajooga pehmeine liikkeineen on myös äijäjoogan peruspilari. Asanat eli fyysiset jooga-asennot tehdään hitaasti ja staattisesti. Asentoihin yhdistetään pranayamaksi kutsuttuja hengitysharjoituksia  ja muita meditaatiotekniikoita mielen kirkastamiseen. Hathajooga voidaankin tiivistää kolmeen elementtiin: hengitykseen, liikkeeseen ja meditaatioon. 

Hathaan kuuluu muun muassa Bitilasana Marjaryasana -asana. Siinä joogaaja on nelinkontin ja siirtää ensin päätään takakenoon selkää notkistamalla. Katse seuraa mukana ylöspäin ja vatsa laskeutuu kohti maata kuin ammuvalla naudalla ikään. Sitten selkää köyristetään vastakkaiseen suuntaan vihaisen kollin tyyliin. Syvä hengitys kulkee rytmikkäästi lehmänä sisään ja kissana ulos.

Vinyasa jooga

Vinyasa on flow:na tunnettu tanssinomainen joogamuoto. Liikkeet seuraavat toisiaan katkeamattomana virtana ja jokainen tunti on tyyliltään erilainen. Vinyasa-tunti voi olla energisoiva, kehon liikkuvuutta parantava kokemus tai sisältää vatsalihaksia ja muuta lihaskuntoa kehittäviä haasteita. 

Musiikin sujuva tempo ohjaa asennosta toiseen, mutta kunkin asennon pidot ovat lyhyitä. Huomio kiinnittyy sulaviin siirtymiin ja sisään-ulos-hengitys liikkuu rytmin mukana. Vinyasassa kehotus: ”nosta sisäänhengityksellä toinen jalka korkealle ylös ja siirry yksijalkaiseen alaspäin katsovaan koiraan” tulee taatusti tutuksi. 

Bikram jooga

Katunimellä hot jooga kulkeva Bikram erottuu joukosta paitsi salin lämpötilalla myös ennalta ennustettavuudellaan. Sali on lämmitetty 38-40 asteeseen, mikä lisää asennoissa pysymisen vaikeustasoa. Kosteus nostaa hien herkästi pintaan ja läskiä sulaa parhaimmillaan 1500-1600 kilokaloria. 

Kestoltaan 90 minuutin pituinen Bikram-sarja on lääketieteellisesti tutkittu ja luotu työstämään koko kehoa kokonaisvaltaisesi. Hikijoogasarjassa on aina samat 26 asanaa ja treenin alussa sekä lopussa toistuvat hengitysharjoitukset. Asennot on järjestelty niin, että edellinen asana valmistaa mieltä ja kehoa seuraavaan haasteeseen. 

Muuttumaton treeni helpottaa asanojen oppimista ja oman kehityksen seuraamista. Ensin tehdään seisomasarja, sitten on istuma-asennossa tehtävien liikkeiden vuoro. Jos jokin asana tuottaa tänään vaikeuksia, on se seuraavalla kerralla jo hieman helpompi saavuttaa. 

Jäbäjooga vaatii enemmän voimaa

Siinä missä äijäjooga keskittyy kehon vetreyttämiseen ja liikkuvuuden parantamiseen, jäbäjoogan tavoitteena on hyvä fyysinen kunto ja parempi suorituskyky. Kohderyhmään kuuluvat äijiä nuoremmat miehet, sillä dude yoga taivuttaa kehoa  voimakkaampiin liikkeisiin ja syventää hengitystä aktivoimaan keuhkojen joka nurkka. 

Jäbäjoogassa vahvistetaan kehon pienimpiäkin lihaksia, jotka suojaavat muissa urheilulajeissa loukkaantumisalttiimpia kehon osia. Päällä ei täälläkään sentään tarvitse seisoa ja sama rento meininki kuuluu tuntien tunnelmaan.

Vinkkejä joogan aloittaville miehille

Miehet harkitsevat joogan aloittamista pitkään. Usein valinnassa auttaa se, että kurssien taustalla toimii järkevän kuuloinen järjestö. Järjestäjänä voi olla kansalaisopisto tai paikallinen joogayhdistys, mutta myös yksityiset joogaryhmät tarjoavat hyvän tilaisuuden uuden harrastuksen aloittamiseen.

Joogaummikolle on tärkeää, että kynnys on mahdollisimman matala. 

  • Etsi sopiva joogaryhmä – Jos äijäjoogaa ei ole, tutustu rohkeasti eri joogamuotoihin. 
  • Älä pelkää esittää kysymyksiä – Ohjaajat ja muut äijäjoogit auttavat mielellään. 
  • Kuuntele kehoasi – Aloita rauhallisesti ja tee niin kuin tuntuu hyvältä. 

Äijäjooga onnistuu paikan päällä tai zoomin kautta oman kodin rauhasta. Vaikka liikunta (rauhallinenkin) nostaa vireystasoa, tunti tai puolitoista äijäjoogassa koetaan tärkeänä rauhoittumishetkenä. Äijäjooga tuo aikaa itselle, parantaa keskittymiskykyä ja lievittää stressiä. Ruutuaikakin vähenee ainakin 60 minuutilla, mieli lepää ja unen laatu paranee.


Posted

in

by

Tags: